8 de octubre de 2013

EN TEMPS DE CRISI, MÉS SOLIDARITAT

*
Al original catalán sigue su traducción al español
*
per Xec Marquès Coll 
(Teòleg i missioner salesià a Guinea Conakry)
*
El mes de febrer d’aquest any vaig ser a Menorca per a alguns dies de descans amb la família. També vaig aprofitar per trobar la gent que, de diferents maneres des de fa més de 20 anys, m’ajuden amb la seva solidaritat humana i econòmica a dur a terme projectes educatius allà on m’he anat trobant. Hi ha persones concretes que encara donen alguna cosa a algú que saben que en farà un bon profit i que servirà per fer bé a persones que pateixen més que elles. Hi ha també institucions públiques i privades, com ara el Fons Menorquí de Cooperació (FMC). A Conakry, on sóc ara desenvolupant un programa de reinserció escolar per al·lots i al·lotes de 10 a 13 anys i un altra d’alfabetització per a joves, el FMC està finançant la posada en marxa d’un projecte presentant fa dos anys els fons del qual no han estat disponibles fins ara.

Ets al·lots i al·lotes que vaig trobar en diferents escoles de Ciutadella, fins i tot els més petits, quan els deia “estem en....” responien d’una sola veu “en crisi”. Em va cridar molt l’atenció, la consciència que de la crisi hi havia entre els/les joves. I justament, amb la gent que vaig anar trobant hi havia al mateix temps el sentit de la solidaritat. Solidaritat amb la gent que pateix més a prop, solidaritat amb la gent que pateix més lluny. Trobo que darrera hi ha el treball d’educadors que han comprès que el valor de la solidaritat és justament un dels valors que en pot sortir de la crisi i que si el perdem, perdrem també la capacitat d’imaginar alternatives de gestió de l’economia i de la política. I aleshores estaríem desarmats davant l’immens poder del que disposen avui els que controlen el mercat global que ha esdevingut el nostre món.

I això val tant per a la solidaritat a l’interior d’una nació com per a la solidaritat global. Hi ha desigualtats enormes en la societat espanyola, però hi ha desigualtats més abismals entre els països del nord i els països del sud.
La solidaritat de la que parlo i que vaig sentir amb molta gent en la meva darrera estada a Menorca no té res a veure amb la “solidaritat de la por”, que han inventat alguns polítics per intervenir a l’Àfrica. Vénen a dir “si no intervenim ens contaminaran, ens contaminaran amb el radicalisme islàmic, ens contaminaran per vagues incontrolades de la immigració clandestina".
La solidaritat, la que mereix aquest nom, si voleu la cooperació, només té sentit i serà promotora de desenvolupament social, humà i econòmic, tant al nord com al sud, si és expressió d’un sentiment de ciutadania universal, de la consciència de compartir un món que pot donar a tothom allò essencial per viure, desenvolupar-se i contribuir al bé comú.
Perquè hi ha crisi, diran alguns que tanquem fronteres i fermem carteres. Noltros deim: perquè hi ha crisi redescobrim la solidaritat, imaginem alternatives.


Xec Marqués Coll, educador.
*
*
por Xec Marquès Coll 
(Teólogo y misionero salesiano en Guinea Conakry)

En febrero de este año estuve en Menorca para pasar algunos días de descanso con la familia. También aproveché para encontrarme con la gente que, de diferentes maneras desde hace más de 20 años, me ayudan con su solidaridad humana y económica a llevar a cabo proyectos educativos allí donde me he ido encontrando. Hay personas concretas que aún dan algo a alguien que saben que hará buen provecho de la donación y que ésta servirá para hacer bien a personas que sufren más que ellas. Hay también instituciones públicas y privadas, como el Fondo Menorquín de Cooperación (FMC). En Conakry, donde estoy ahora desarrollando un programa de reinserción escolar para los chicos y chicas de 10 a 13 años y otra de alfabetización para jóvenes, el FMC está financiando la puesta en marcha de un proyecto presentando hace dos años cuyos fondos no han estado disponibles hasta ahora.

Los chicos y las chicas que encontré en diferentes escuelas de Ciutadella, incluso los más pequeños, cuando les decía "estamos en ...." respondían al unísono "en crisis". Me llamó mucho la atención, la conciencia de crisis entre los/las jóvenes. Y justamente con la gente que fui encontrando había al mismo tiempo el sentido de la solidaridad. Solidaridad con la gente que sufre más cerca, solidaridad con la gente que sufre más lejos. Pienso que detrás de esto está el trabajo de educadores que han comprendido que el valor de la solidaridad es justamente uno de los valores que podemos sacar de la crisis y que si lo perdemos, perderemos también la capacidad de imaginar alternativas de gestión de la economía y de la política. Y entonces estaríamos desarmados ante el inmenso poder del que disponen hoy los que controlan el mercado global en que se ha convertido nuestro mundo .

Y esto vale tanto para la solidaridad en el interior de una nación como para la solidaridad global. Hay desigualdades enormes en la sociedad española, pero hay desigualdades más abismales entre los países del norte y los países del sur.
La solidaridad de la que hablo y que sentí con mucha gente en mi última estancia en Menorca no tiene nada que ver con la "solidaridad del miedo", que han inventado algunos políticos para intervenir en África. Dicen más o menos: "si no intervenimos nos contaminarán, nos contaminarán con el radicalismo islámico, nos contaminarán por huelgas incontroladas de la inmigración clandestina".
La solidaridad, la que merece este nombre, y también la cooperación, sólo tiene sentido y será promotora de desarrollo social, humano y económico, en el norte y en el sur, como expresión de un sentimiento de ciudadanía universal, de la conciencia de compartir un mundo que puede dar a todos lo esencial para vivir, desarrollarse y contribuir al bien común.
Porque hay crisis, dirán algunos que sellemos fronteras y mantengamos cerradas las carteras. Nosotros decimos: porque hay crisis redescubrimos la solidaridad, imaginemos alternativas.

Xec Marquès Coll, educador.

No hay comentarios: