12 de abril de 2011

PARA ANTONIO ALFECA, MI POEMA

*
Al original catalán sigue su traducción en español
*
Catalán (Original)

CRÒNICA POLÍTICA

Ahir,
a la cimera,
els dos primer ministres
tractaren
-durant quatre hores-
els punts conflictius previstos
sense arribar a cap acord.


Roda de premsa:
Satisfacció pel clima amistós
d’apropament
i els grans avenços en el decurs
de les converses.

© Anna Rossell

Del poemario: Anna Rossell, La veu per companya
*
*
Español

CRÓNICA POLÍTICA

Ayer,
en la cumbre,
los dos primeros ministros
trataron
-cuatro horas-
los puntos conflictivos previstos
sin llegar a acuerdo alguno.

Rueda de prensa:
Satisfacción por el clima amistoso
de acercamiento
y grandes avances
en las conversaciones.

© Anna Rossell


© de la traducción Anna Rossell


Del poemario: Anna Rossell, La veu per companya

LES CORALS MARENY I XALESTA CANTEN PRÒXIMAMENT EL CARMINA BURANA. CONCERTS EL 7 (TEATRE LA MASSA DE VILASSAR DE DALT)I EL 14 DE MAIG (TEATRE JOVENTUT DE L'HOSPITALET DEL LLOBREGAT

*
DIARI MARESME

dimarts, 12 de abril de 2011
Joaquim Miranda, Director de les corals Mareny i Xalesta

Marc Riera, President de la Coral Mareny
*
DIARI MARESME

dimarts, 12 de abril de 2011

“La Coral Mareny sempre ha estat un referent”

Entrevista d’Anna Rossell a Joaquim Miranda, Director de la Coral Mareny, de Vilassar de Dalt; i a Marc Riera, President de l’entitat.


Anna Rossell: Tinc entès que el cant coral a Vilassar de Dalt gaudeix d’una llarga tradició i que al poble hi ha hagut moltes corals i de mena diferent. D’on prové aquest gust per la música coral a Vilassar?

Joaquim Miranda: A Vilassar de Dalt, com a la majoria de pobles de Catalunya, des de sempre hi ha hagut una bona tradició coral. Quan vaig venir a Vilassar, l’any 1976, hi havia el Cor del Casinet format exclusivament d’homes, segons la tradició dels Cors de Clavé.
També la Montserrat Rosés ja dirigia el grup de nens i nenes de “les caramelles”, que sortien a cantar cada Pasqua. Sé que també hi havia hagut cors vinculats directament a la parròquia. Als anys 80, a partir dels alumnes de l’Aula de Música de Vilassar, es va crear la Coral Xic Estel, que actualment encara participa en les activitats del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya i porta a terme la seva pròpia programació. Més endavant, l’any 1995, es va formar la Coral Mixta Azari i el Cor del Casinet es va convertir en coral mixta. Malauradament aquestes dues corals fa pocs anys que deixaren la seva activitat artística.

Marc Riera: Vilassar és un poble històricament molt ric en associacions i el cant no n’ha estat pas una excepció.


A. R.: Quan i com va néixer la Coral Mareny?

J. M.: La Coral Mareny de Vilassar de Dalt va néixer a iniciativa d’unes persones sensibles al món musical després d’escoltar un concert de la Coral Xalesta de l’Hospitalet de Llobregat, coral que jo mateix havia fundat l’any 1973. El concert es va fer al Casal de Vilassar de Dalt i llavors em varen proposar de crear una coral mixta a Vilassar. Així és que es va fer el primer assaig el mes de març de 1978, al qual van assistir vuit cantaires. Poc a poc la coral es va anar consolidant i va fer el primer concert el 24 de desembre del mateix any.

M. R.: Primer puntualitzar que sóc un parell d’anys més jove que la coral i per tant no vaig viure els seus inicis fa 33 anys i per a mi la Coral Mareny sempre ha estat un referent en el cant coral a Vilassar. Segons expliquen alguns del fundadors de la Coral Mareny que avui canten amb nosaltres, va néixer d’un reduït grup d’amics amb ganes de cantar i que, en veure el concert de la Coral Xalesta a Vilassar, van rebre l’impuls necessari per tirar endavant el projecte.
Des dels seus orígens, la Coral Mareny s’ha plantejat com a objectiu conèixer nova gent a través de la música, passar bones estones descobrint noves sensibilitats i gaudint de l’harmonia d’uns sons, d’unes veus, d’unes cançons. En el cant coral vol trobar-hi no tan sols una forma d’interpretar i entendre la música, sinó també un mitjà per a la pròpia formació personal i humana. I amb aquest ideal seguim creixent.


A. R.: Quants cantaires formen la coral? És una coral professional? Quants directors ha tingut? Feu una mica d’història.

J. M.: La coral està formada per uns 35 cantaires. És una coral totalment “amateur”, però amb un esperit envejable de ganes d’aprendre i millorar la seva qualitat musical. En el període de l’any 1990-94 la coral va ser dirigida per Ester Martells i no hi ha hagut cap més director.

M. R.: Des dels seus inicis amb aquell reduït número de cantaires la coral n’ha augmentat el nombre i, tot i passar els seus alts i baixos, s’ha mantingut amb uns 35 cantaires. La coral no és professional, però posa la il·lusió i el treball de cadascun dels cantaires i la paciència i el saber fer del nostre director en cada assaig. En Joaquim Miranda, amb el seu bon mestratge, ens ha portat a gaudir de cadascuna de les cançons i a poder interpretar composicions de grans autors.
En Joaquim l’ha dirigida sempre excepte un curt període de temps, en què no va poder per raons professionals, va ser llavor quan la va dirigir Ester Martells.


A. R.: No tractant-se d’una coral professional he vist que teniu un repertori molt ampli i heu cantat obres de remarcable dificultat, també heu fet concerts a altres llocs d’Espanya i a l’estranger…

J. M.: A la coral hem tingut com a objectiu principal cantar cançons tradicionals d’arreu del món, en especial de Catalunya, però també entrar en el món coral dels grans compositors de totes les èpoques. Aquest repertori l’hem pogut transmetre en molts concerts, sobretot a Catalunya, però també a altres llocs d’Espanya, França, Holanda, Àustria…, on hem tingut la possibilitat de conviure i intercanviar experiències amb altres corals i directors que ens han ajudat molt a ampliar el nostre repertori.

M. R.: El nostre repertori inclou algunes de las grans composicions d´autors europeus, com el Glòria de Vivaldi, Magnificat de Cererols, Cantates de J.S. Bach, els Notturni, el Rèquiem i la Missa de la Coronació de W.A.Mozart, Missa brève nº 7 de Charles Gounod. Així com també la sarsuela Cançó d´Amor i de Guerra, de R. Martínez Valls i una selecció de cants espirituals i gospel, nova cançó, sense oblidar les nostres cançons tradicionals.
La coral ha realitzat intercanvis amb moltes corals com L´Orfeó Lleidatà, L´Orfeó Andorrà, la Coral Polifònica de Nigrán ( Galícia ), Kantuz Abesbatza d´Ernani (Euskadi), la Coral de Sant Joan de Mallorca, Nederlans Hervormo de Lemmer (Holanda ) i L´Ensemble Vocal du Val de la Haye, de Normandia… . També hem participat en concerts del cicle “Advent a Viena“, organitzats per l´Ajuntament de la capital austríaca.


A. R.: Vos sou professor de pedagogia musical a la Universitat Autònoma de Barcelona. A la coral conreeu tant la música popular com la clàssica, i tant laica com religiosa. Us mou algun ideal pedagògic?

J. M.: Des de sempre he pensat que un grup coral amateur ha d’aprendre a cantar obres corals de totes èpoques i estils, des del Renaixement fins a la música contemporània, des de cançons tradicionals de Catalunya fins a espirituals negres, des d’oratoris fins a sarsueles… Aquest equilibri entre els diferents repertoris ens ha fet créixer molt a nivell tècnic i ens ha esperonat a aconseguir fites cada vegada més atrevides.

A. R.: Tinc entès que més d’un cop heu actuat cantant en espectacles teatrals. Com és llavors la vostra actuació? Us limiteu a cantar com a coral o també feu vosaltres d’actors? Qui fa la coreografia i s’encarrega de la direcció teatral?

J. M.: Una obra que vàrem representar va ser la Cançó d’Amor i Guerra, de Rafael Martínez Valls. Va ser una experiència molt diferent; tots els cantaires van haver d’actuar i aprendre tota l’obra de memòria. Es va donar la coincidència que uns quants cantaires ja participaven en les obres de teatre que organitza cada any el Casal Popular de Vilassar i això, més l’entusiasme que tothom hi va posar, van facilitar molt la posada en escena d’aquesta sarsuela. Se’n van fer vàries representacions, totes elles amb molt d’èxit.

M. R.: Normalment la Coral Mareny actua cantant de la manera tradicional, però en alguna ocasió ens hem embarcat en espectacles teatrals, ja sigui fent una sarsuela com Cançó d’amor i de Guerra o inventant-nos-en un de nou per una bona causa, com són els festivals del Casal (Musica Viva, Canal 22, Patchwork Musical …).
La Coral s’ha desenvolupat amb estreta vinculació al Casal Popular, l’entitat que ens acull, i sempre que hem pogut ajudar en alguna campanya per recaptar fons per canviar butaques del teatre, renovar l’equip de so o col·laborar amb el banc d’aliments de Càritas ho hem fet, i hem pujat dalt de l’escenari.
En aquestes ocasions molts cantaires han fet d’actors per primer cop, altres membres de la coral que formen part de l’elenc del Teatre del Casal i que tenen més experiència dalt d’un escenari, han dirigit, han ideat coreografies o també hi han actuat, o un altre hi ha dissenyat el vestuari… . Tothom hi aporta el seu granet de sorra.


A. R.: Quins són els propers concerts que teniu en perspectiva? Quan i on es faran?

J. M.: El projecte més immediat que tenim ara mateix és la interpretació del Carmina Burana, de Carl Orff, el mes de maig. És una obra de gran format, d’una gran dificultat tècnica, però al mateix temps molt atractiva per la seva força melòdica i rítmica i sobre tot per l’energia que cal posar conjuntament amb els pianistes, solistes i percussionistes que acompanyen l’obra. Aquesta obra, que cantarem també amb la Coral Xalesta, s’interpretarà el dia 7 de maig al Teatre La Massa, de Vilassar de Dalt, i el dia 14 al Teatre Joventut, de l’Hospitalet de Llobregat.

M. R.: El proper concert és el Carmina Burana, que aquest 7 de maig –dissabte- portarem al Teatre de La Massa, de Vilassar de Dalt i, el dia 14 –també dissabte-, al Teatre Joventut, de l’Hospitalet de Llobregat.


A. R.: Com es finança la vostra coral?

M. R.: El finançament de la coral és a través d’una petita quota que paguen els cantaires i d’altre banda, comptem amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilassar de Dalt.


A. R.: D’habitud els cantaires de les corals tenen una mitja d’edat bastant elevada, a què es deu això? Hi ha cantaires joves a la vostra coral?

J. M.: És cert que generalment les corals tenen cantaires amb una mitjana d’edat elevada. Normalment els joves busquen corals on es puguin relacionar amb naturalitat i estiguin recolzats en tot allò que fan. Molts joves participen del cant coral cantant en corals juvenils. Nosaltres hem tingut la sort que joves de la nostra vila han volgut cantar a la Coral perquès s’hi han trobat ben acollits, hi ha una bona convivència generacional i en la majoria d’ocasions el programa musical els ha interessat.

M. R.: El grup fundador de la Coral Mareny era una colla de joves amb ganes de fer coses, com ja he comentat. Malgrat el pas dels anys continuen participant del projecte amb la mateixa il·lusió que el primer dia i encara són un puntal de la Coral. Per tant, la incorporació de nous cantaires ha estat constant i hi han tingut entrada membres de totes les edats i també joves, i tots gaudim del cant.


A. R.: Com veieu el futur de les corals? Penseu que tendeixen a créixer? O al contrari, disminueixen? Creieu que caldria canviar alguna cosa per atraure gent jove?

J. M.: No és fàcil l’estabilitat d’una coral, sempre hem tingut moments bons i moments més difícils. Penso que l’interès i la continuïtat, sobretot per part dels joves, està en trobar un repertori adequat al grup, que tingui un perfecte equilibri entre l’exigència tècnica i l’atractiu de fer obres innovadores, actuals o no, que arribin a “tocar” els sentiments i l’expressivitat de cada cantaire.

M. R.: L’associacionisme a Catalunya continua molt viu, i malgrat el que es diu en moltes ocasions, segueix viu en tots els àmbits d’edat, incloent el més jove, que garanteix el canvi generacional en el món Coral, com mostren les corals infantils i universitàries que omplen el nostre territori. A més, al nostre país, el cant coral no sols es una expressió musical, sinó un signe d’identitat amb una cultura i una llengua que supera les fronteres de l’edat. Crec que hi ha corals on és més notòria la participació dels joves, però també crec que en totes les corals poden trobar el seu lloc.


A. R.: Cal alguna formació musical per formar part de la coral? Si algun lector de l’entrevista volgués ser cantaire de la Coral Mareny, a qui es pot dirigir?

M. R.: La coral no demana uns coneixements musicals per formar-ne part.
Si algú està interessat a incorporar-se a la Coral Mareny ens pot trobar tots els dijous del curs de 22-24 al Casal Parroquial o en qualsevol dels nostres concerts, o posant-se en contacte amb nosaltres al correu coralmareny@coralmareny.com


A. R.: Gràcies pel vostre temps.

Entrevista: Anna Rossell (Publicada a DIARI MARESME, dimarts, 12-04-2011)

Entrades concert Carmina Burana

Les entrades pel concert del Carmina Burana a Vilassar de Dalt es troben a la venda als mitjans habituals que ofereix el Teatre de la Massa: Anticipada, a través del telentrada i a les oficines de Catalunya Caixa (902101212) i del web atrapalo. I finalment, a les taquilles del Teatre de La Massa dues hores abans de l’espectacle. L’ entrada anticipada costa 15 €, mentre que a taquilla en costarà 18.